Home Over Mari Voor Jou? Behandeltraject Tarieven Contact  
Help Mij
 
  Iets voor jou? - EMDR Trauma behandeling
 

EMDR kan bijdragen aan het verminderen van deze klachten en kan zorgen dat de emotionele lading van de traumatische ervaringen afneemt. Wat veel mensen niet weten is dat EMDR echter veel vaker wordt toegepast. Ook bij een fobie, na een verkeersongeval, een ziekte, het verlies van een dierbare, je werk, relatiebreuk of een operatie die volledig mis is gegaan kan EMDR zinvol zijn. Het gaat erom dat je iets hebt meegemaakt waar je in het heden nog steeds last van hebt. Het hoeft dan ook niet om één ervaring te gaan, het kan ook om een reeks kleinere ervaringen gaan die ervoor gezorgd hebben dat je nu heel onzeker bent, bijvoorbeeld voortdurend bekritiseerd worden in je thuissituatie of getuige zijn geweest van vele ruzies thuis als klein kind zijnde. Ook bij pesterijen die van invloed zijn geweest op je ontwikkeling, kan EMDR nuttig zijn.

Hoe gaat EMDR in zijn werk?

De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkings-proces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dat de hand van de therapeut of door geluiden die door middel van een koptelefoon afwisselend links en rechts worden aangeboden . De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat.

Wat zijn de te verwachten effecten?

De EMDR zal er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon.

Hoe lang het duurt voordat je iets verwerkt hebt door middel van EMDR, is niet te zeggen. EMDR is relatief gezien wel een snelle manier van traumaverwerking ten opzichte van bijvoorbeeld gesprekstherapie, maar het hangt helemaal af van de gebeurtenis, de persoon in kwestie en het verloop van de EMDR af hoe lang het zal duren. Bij sommige gebeurtenissen kun je na enkele sessies al veel verbetering merken en bij andere gebeurtenissen zijn de beelden veel heftiger en heeft het meer tijd nodig.   
   
 
  >> Stress
  >> Sociale vaardigheden
  >> Psychiatrie
  >> EMDR
 
   
   
 
   
   
   
 
Contact